perjantai 3. maaliskuuta 2017

Gluteenitonta leivontaa



Aina olen enemmän tai vähemmän jättänyt toisille tämän gluteenittoman leivonnan. Nyt kuitenkin ajattelin ottaa ihan härkää sarvista ja kokeilla kuinka tämä minulta onnistuu. Kyselin tietysti tarkkaan mitä tuotteita voin / en voi käyttää (ja tätä suosittelen rohkeasti kaikille!!) Kyse oli siis täysin vehnättömästä ruokavaliosta ja sainkin ikäväkseni todeta, ettei kaikki gluteenittomat tuotteet ole vehnättömiä!! 

Lähdin siis etsimään ohjeita netin ihmeellisestä maailmasta ja kyselin jopa apuja facebookin ryhmistä... No sellaisia en siihen hätään saanut, joten ajattelin hypätä tuntemattomaan ja kokeilla.. 

Nämä ohjeet siis täysin vehnättömiä ja laktoosittomia. 

Kinkkupiirakka

100 g  laktoositonta voita
2 dl  gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl  perunajauhoja
1 rkl  kylmää vettä
1/4 tl  suolaa
1/2 dl mustaleima juustoraastetta

Nypi pehmeä voi, jauhot ja suola sekaisin tasaiseksi taikinaksi, Lisää joukkoon juustoraaste ja vesi ja sekoita. Laita taikina hetkeksi kylmään lepäämään. Painele taikina voideltuun jauhotettuun irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytettä.

Täyte:

3 munaa
250 g palvirouhetta
ruohosipulia silputtuna
1,5-2 dl mustaleima juustoraastetta
1 dl laktoositonta ruokakermaa
pippuria
(suolaa)
persiljaa

Sekoita täytteen ainekset kulhossa sekaisin ja kaada pohjan päälle. Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen irroittamista. 


Mokkapalat

pohja:

2 munaa
2 dl sokeria
100 g laktoositonta voita
1 dl laktoositonta maitoa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl aitoa vaniljasokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu voi ja maito taikinaan hitaasti sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (oma vuokani 21x30 cm) ja paista pohjaa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. 

Taikinan saa tehdä ainakin kaksinkertaisena jos haluaa uunipellillisen.

Kuorrute:

tomusokeria
laktoositonta voita
vahvaa kahvia
kaakaojauhetta
sokeria
aitoa vaniljasokeria

ripottele pinnalle kookoshiutaleita



Gluteeniton kakkupohja

5 munaa
2,5 dl sokeria
1,5 dl gluteeniton jauhoseos
1 dl perunajauho
1 tl leivinjauhe

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne taikinaan ja kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Pohjalle olen laittanut leivinpaperin. Paista 175 asteessa noin 1tunti tai kunnes kakkupohja on kypsä. 

Täytteenä kakussa oli mustikka ja mansikka täytteet.

Pohja leikattiin neljään osaan, niin että täytettä saatiin kolmeen kerrokseen. Kahteen mansikkaa ja yhteen mustikkaa. Halusin tehdä moussetäytteet ja sillä luoda väriä kakkuun, mutta saadakseni kunnolla makua oli laitettava moussen lisäksi vielä kerros marjasurvosta moussen alle.

Täyte:

4 dl  laktoositon vispikerma
0,5 dl  kotigastronomin vanilliinikreemi (laktoositon, gluteiiniton)
2 dl  vesi
1 pps pakaste mansikka
1 pps pakaste mustikka
mansikkamarmeladi
mustikkahillo

Valmista vaniljakreemi veteen ja laita jääkaappiin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää kreemi loppuvaiheessa mukaan ja jatka vatkaamista kunnes on sekasin. Soseuta sulatetut ja hyvin valutetut mustikat ja mansikat erikseen. Jaa vaniljakerma kahteen niin että toinen on 1/3 ja toinen 2/3. Mausta 1/3 mustikkasoseella ja 2/3 mansikkasoseella ja lisää vaniljasokeria jos on tarvetta (maku ei tarvitse olla kovin vahva, pidä huoli ettei täytteestä tule liian löysää). 

Sekoita loput soseista marmeladin ja hillon kanssa. 

Aloita kakun täyttö. Kostuta pohja laktoosittomalla maidolla, joka on maustettu vaniljasokerilla. Ensimmäiseen väliin mansikkaa. Aloita kostuttamalla pohja, sitten marmeladi-mansikkasurvos, ja puolet mansikkamoussesta. Seuraavaksi pohja, kostutus, mustikkahillo-mustikkasurvos, mustikkamousse. Seuraava pohja, kostutus, mansikkamarmeladi-mansikkasurvos, mansikkamousse ja kansi. Kannen olen kostuttanut aina alapuolelta ennen paikalleen asettamista.


koristelu:

laktoositon vispikerma
aito vaniljasokeri
mansikat
pensasmustikat

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kun myös gluteenittomia vaihtoehtoja on tarjolla. Itse kokeilin näitä leivonnaisia ja yllätyin...suosittelen kokeilemaan.