perjantai 12. toukokuuta 2017

Bagelit eli vesirinkelit

Nyt on valmistettu sunnuntain aamupalalle rinkelit valmiiksi. Vesirinkelit voi valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi. Maistuvat nämä tuoreeltaankin, mutta parhaimpia juuri halkaistuna ja paahdettuna. Itselleni nämä kelpaavat vaikka pelkän voin, tuorejuuston taikka hillon kanssa. Täytettynä bagel on myös hyvä vaihtoehto vaikka evääksi.




Bagelit
eli Vesirinkelit

1 pps kuivahiivaa
1,5 rkl siirappia
5 dl vettä
14 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
2 rkl öljyä


Ota yleiskoneeseen käyttöön taikina koukku.
Mittaa kulhoon lämmin vesi, hiiva ja siirapi. Käynnistä kone pienelle teholle.
Lisää puolet jauhoista ja suola. Odota että sekoittuu tasaiseksi.
Lisää vähitellen loput jauhoista ja viimeisenä öljy. Taikinasta tulee pallo ja se irtoaa kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
Poista taikinakoukku ja kohota taikinaa noin 45 minuuttia liinan alla.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Leivo taikinasta tanko ja jaa se 15 osaan.
Pyörittele pulliksi ja tee pulliin reikä sormilla keskelle. Jätä sivuun odottamaan keittämistä.
Kun olet pyöritellyt kaikki rinkelit valmiiksi valmistele "keittovesi".

noin 2 l vettä
2 rkl hunajaa

Ota laakea kattila ja mittaa siihen vesi ja hunaja.
Kuumenna vesi kiehuvaksi.
Nosta rinkelit veteen muutama kerrallaan ja keitä niitä 10-15 sekunnista 1-2 minuuttiin molemmilta puolilta. Keittoaika riippuu siitä kuinka sitkeitä haluat rinkeleistä. Mitä pidempi keittoaika, sitä sitkeämpi rinkeli. Omia rinkeleitäni olen keittänyt 20-30 sekunttia molemmin puolin, ja ovat jaksaneet kohota vielä uunissa.
Keittämisen jälkeen nosta rinkelit pellille leivinpaperin päälle.

Voiteluun
munan valkuainen 
2 rkl vettä

pinnalle
unikonsiemeniä
seesaminsiemeniä

Sekoita munanvalkuaisen sekaan vesi ja voitele keitetyt rinkelit.
Ripottele päälle siemeniä.
Paista rinkeleitä uunissa 20-25 minuuttia kauniin kullan ruskeaksi.


Ei kommentteja: