maanantai 22. toukokuuta 2017

Jogurttipiirakka

Nyt on tovi vierähtänyt kun viimeksi pääsin lepuuttamaan hermojani vispilää heiluttaen. Työ ja perhe vievät oman osansa arjesta ja ovathan nuo säätkin sallineet jo muutamina päivinä sen verran, että pihatyötkin ovat kutsuneet. Nyt kun nuorin lapsistani on ollut kuumeessa totesin, että on aika leipoa mieli virkeäksi ennen kuin seinät kaatuvat.

Mielessä onkin pyörinyt jo pidemmän aikaan tämän piirakan ohje. Kyllä, tähän todellakin tulee jogurttia. Parhaimman lopputuloksen olen saanut käyttämällä turkkilaista jogurttia ja sitä suosittelen siis lämpimästi käyttämään. Jos pidät sitruunaisemmasta mausta, voit varsin hyvin lisätä sitruunan mehun määrää tai vaikka lisätä joukkoon raastettua sitruunan kuorta.




Jogurttipiirakka

Pohja
3 ½ dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1/4 tl suolaa
125 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl sitruunan mehua

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Varaa piirakkavuoka, voitele (korppujauhota).
Mittaa kulhoon vehnäjauho, leivinjauhe, sooda ja suola. Sekoita hyvin.
Mittaa toiseen kulhoon pehmeä voi ja sokeri. Vaahdota vatkaimella.
Lisää vaahtoon muna ja vatkaa hyvin sekaisin.
Lisää taikinaan jogurtti ja sitruunan mehu ja vatkaa hyvin.
Lisää jauhoseos ja sekoita varovasti sekaisin. Varo sekoittamasta liikaa.
Painele taikina piirakkavuokaan jauhoja apuna käyttäen, pohjalle ja reunoille.
Jätä pohja sivuun odottamaan ja valmista täyte.

Täyte
2 ½ dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl sokeria
1 muna
3 rkl sitruunan mehua

Mittaa täytteen aineet kulhoon ja sekoita hyvin keskenään.
Kaada täyte pohjalle. 
Valmista murutaikina pinnalle.

Pinnalle
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/4 tl soodaa
1/2 tl vaniljasokeria
15 g voita

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin.
Nypi sekaan kylmä voi.
Ripottele murut täytteen pinnalle.

Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, 
Jäähdytä piirakka hyvin ja koristele tomusokerilla ennen tarjoilua.





3 kommenttia:

Erja kirjoitti...

En ole ennen kuullutkaan jogurttipiirakasta. Täytyypä tätäkin joskus testata.

Aamurusko kirjoitti...

Näyttää herkulliselta huomenna kokeiluun

Pia Holck kirjoitti...

Tästä saa mukavaa vaihtelua perinteiseen rahkaiseen versioon. Maultaan tosin paljon pehmoisempi. Hyvä vaihtoehto jos ei pidä rahkapiirakoista. Meillä kerännyt paljon kehuja. Itse en ole vielä kokeillut lisätä marjoja täytteeseen mutta uskoisin että sopisivat hyvin antamaan lisämakua piirakkaan.