tiistai 15. elokuuta 2017

High hat cupcakes ja suklaiset kuppikakut appelsiini-marenkvoikreemillä

Koulut alkoivat tänään ja nyt nuorinkin lapsistani aloitti koulutiensä. En voi ymmärtää kuinka nopeasti aika on vierähtänyt.

Halusin juhlistaa tätä tärkeää päivää, joten päätin leipoa hieman kuppikakkuja lapsille. High hat kuppikakut ovat aina hauskoja ja näyttäviä. Marengin jaoin kahteen osaan, että sain tuon appelsiinisenkin version tehtyä samalla vaivalla. Noille makeille kuorrutteille sopiikin hyvin sitten nämä suklaiset mehevät kuppikakut, jotka maistuvat vaikka sellaisenaankin.



Suklaiset kuppikakut

3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaakaojauhoja
1 tl leivinjauhoja
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl öljyä
3 tl vaniljauutetta
2,5 dl piimää

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja valmistele muffinipelti laittamalla paperivuoat valmiiksi pellille.
Mittaa ja siivilöi kulhoon vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, sooda ja suola. Sekoita hyvin.
Mittaa toiseen kulhoon munat, sokeri, fariinisokeri, öljy ja vaniljauute. Sekoita hyvin.
Yhdistä molemmat seokset toisiinsa ja lisää lopuksi piimä. Sekoita vain sen verran, että saat kaiken sekaisin.
Täytä muffinivuoat max 2/3 vuoasta. 
Paista uunissa noin 18 minuuttia, kunnes muffinit ovat kypsiä.
Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.



High hat kuorrute

Italialainen marenki

100 g sokeria
60 g vettä
2 valkuaista
2 rkl sokeria

Mittaa sokeri (100g) ja vesi kattilaan.
Laita valkuaiset valmiiksi yleiskoneeseen ja mittaa 2 rkl sokeria vierelle valmiiksi.
Ala keittämään sokerisiirappia, kun lämpötila nousee 110 asteeseen aloita vatkaamaan valkuaisia.
Lisää valkuaisvaahtoon vähitellen 2 rkl sokeria ja vatkaa kunnes vaahto on jäykkää, noin 30 sek.
Kun sokerisiirappi on 115-118 astetta, nosta se levyltä ja lisää marenkiin pitkänä nauhana kokoajan voimakkaasti vatkaten.
Jatka vatkaamista kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

Otin marengista puolet, jonka laitoin pursotinpussiin. Tällä sain pursotettua 12 kuppikakkua eli noin puolet. Jos haluat tehdä vain High hat kuppikakkuja pitäisi marengin riittää noin 24 kuppikakkuun. (riippuen tietysti kuinka paljon kuorrutetta haluat laittaa)

Suklaa pinta

145g suklaata
noin 0,5 dl öljyä

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
Lisää öljy suklaaseen. Määrä riippuu siitä millaista suklaata käytät. 
Suklaasta täytyy saada juoksevaa sillä kuppikakku dipataan suklaaseen.
Laita suklaaseos syvään astiaan, esimerkiksi kuppiin tai lasiin.
Dippaa kuppikakun kuorrute suklaaseen kääntämällä se ylösalaisin kuppiin.
Anna seistä hetki ja koristele.
Laita kylmään, niin pinta asettuu.


Appelsiini-marenkivoikreemi

puolet italialaisesta marengista
75 g huoneenlämpöistä voita
1/2 tl vaniljauutetta
appelsiini öljyä
keltaista elintarvikeväriä

Jatka marengin vatkaamista ja lisää huoneenlämpöinen voi nokare kerrallaan.
Jatka vatkaamista kunnes kreemi on tasaista.
(Jos massa näyttää juoksettuneelta jatka vatkaamista, se kyllä tasoittuu.)
Lisää lopuksi vaniljauute ja vatkaa sekaisin.
Mausta appelsiini öljyllä ja värjää halutessasi elintarvikevärillä.
Appelsiiniöljyä ei tarvitse todellakaan paljoa, pari tippaa riittää. Suosittelen aloittamaan yhdestä tipasta ja lisäämään oman maun mukaan.

Pursota kuppikakuille ja koristele sulalla suklaalla.
Tämä riittää noin 12 kuppikakkuun.


Ei kommentteja: