sunnuntai 13. elokuuta 2017

Turkoosi suklaakakku

Serkkuni lapset ovat Espanjasta lomailemassa Suomessa ja syntymäpäivät osuvat nyt lomalle Suomeen. Pienoisesti tiukkaan aikatauluun sain ympättyä kuitenkin tämänkin kakun kaiken kiireen keskelle.

Pohjana käytin tuota taivaallisen suklaakakun kakkupohjaa jonka ohjeen löydät täältä. Täytteenä ihanaa vadelmamoussea ja pinnaksi tämä kakku sai marenkivoikreemin turkoosilla värillä. Kakkuun oltiinkin kovasti tyytyväisiä.

Olen aina kovasti halunnut oppia tekemään noita kauniita sokerikukkia ja tämä kakku saikin koristeeksi ensimmäiset "ei niin kauniit" kokeiluni noista kukista. Jälkeenpäin tosin hoksasin että viimeistelyt jäivät kiireessä näistäkin uupumaan..




Pohja

Pohjana käytin suklaakakkupohjaa taivaallisesta suklaakakusta. Tätä kakkupohjaa olenkin käyttänyt paljon suklaisissa kakuissani. Pohja on ihanan kostea ja täyteläinen, eikä kaipaa siis sen kummempaa kostutusta. Ja isona plussana tietysti helppous.  Pohjat on kuitenkin hyvä valmistaa etukäteen valmiiksi. Parasta olisi jo edellisenä päivänä, mutta jos valmistat samana päivänä huolehdi vain, että pohjat jäähtyvät kunnolla.


Vadelmamousse

400 g pakaste vadelmia
1 dl tomusokeria
2 tl vettä
1 prk mascarbonejuustoa
2 prk (4 dl) vispikermaa
1 dl sokeria
vaniljasokeria

Mittaa kattilaan jäiset vadelmat, vesi ja tomusokeri.
Keitä noin 10 minuuttia pienellä lämmöllä niin, että vadelmat soseutuvat.
Anna soseen jäähtyä ja paseeraa. (Painele seos siivilän läpi.)
Laita kulhoon mascarbone ja sokeri.
Lisää vadelmapyreetä ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
Lisää vaahdotettu kerma vadelma-mascarbonejuustoseokseen ja kääntele sekaisin.

Leikkaa molemmat pohjat kahteen osaan.
Täytä kakku vadelmamoussella, 1/3 täytteestä joka väliin.
Laita kelmu tai kupu kakun päälle ja kakku jääkaappiin vetäytymään ja odottamaan kuorrutusta.


Marenkivoikreemi italialaisella marengilla

3 (noin 105 g) valkuaista
55 g sokeria
40 g vettä
110 g sokeria
250 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljauutetta
(elintarvikeväriä)

Aloita mittaamalla ainekset valmiiksi.
Mittaa valkuaiset yleiskoneen kulhoon ja laita vierelle odottamaan 55g sokeria.
Mittaa kattilaan 110g sokeria ja 40 g vettä.
Mittaa valmiiksi myös voi ja vanilja.

Aloita sokeriliemen keittäminen. Keitä vesi-sokeri seosta ja seuraa lämpötilaa. Kun lämpö nousee 110 asteeseen aloita valkuaisten vatkaaminen.
Vatkaa valkuaiset yleiskoneessa ja lisää vähitelleen 55g sokeria. Jatka vatkaamista kunnes vahto muodostaa huippuja. (Jos vaahto on valmis ennen kuin sokeriliemi on saavuttanut 118 asteen, jätä yleiskone pienelle vauhdille pyörimään.)
Kun sokeriliemi on 118 astetta ota se pois liedeltä. Laita yleiskone suurelle nopeudelle ja kaada kuuma sokeriliemi pitkänä nauhana vaahtoon. Ole varovainen, sillä sokeri on kuumaa!
Jatka vatkaamista 10-15 minuuttia, kunnes marenki on huoneen lämpöistä.
Nyt voit lisätä voin pieni nokare kerrallaan marengin joukkoon.
Jos näyttää siltä, että massa juoksettuu, jatka vatkaamista ainakin 5 minuuttia. 
Kun kaikki rasva on vatkattu joukkoon voit maustaa kreemin vaniljalla ja värjätä elintarvikevärillä haluamasi väriseksi.


Kakun kuoruttaminen

Poista kakusta mahdolliset kelmut tai muovit, jos olet laittanut säilytyksen ajaksi.
Levitä kuorrutetta ensi ohut kerros pinnalle, päälle ja sivuille.
Laita kakku hetkeksi kylmään. Näin pinta hieman kovettuu ja alin kreemikerros sulkee mahdolliset murut ja epätasaisuudet alleen ja saat helposti kauniimman pinnan.
Seuraavaksi päälle toinen kerros, tämän voit halutessasi vaikka myös pursottaa.

Itse päädyin pursottamaan vain kakun yläreunan. Koristeeksi tuli näitä sokerikukkia, joita kokeilin.






Ei kommentteja: