maanantai 14. elokuuta 2017

Lusikkaleivät

Lusikkaleivät on perinteinen pikkuleipä pitopöytään. Aina maistuvat yhtä hyvin niin vanhemmille vieraille kuin nuoremmillekkin. 

Nämä pikkuleivät ovat aikaavieviä, mutta niin hyviä. Kyllä sen kaiken vaivan näkee kun tietää, että lopputuloksena on suussa sulava herkullinen pikkuleipä.

Jos haluan tarjota näitä juhlissa, valmistan pikkuleipäpuolikkaat valmiiksi pakastimeen. Täytän ja sokeroin pikkuleivät vasta tarjoilupäivänä tai edellisenä iltana. Näin säästyy aikaa muuhun. 

Ohje näihin on kantautunut kouluajoilta. Ja tällä samalla reseptillä olen lusikkaleipäni aina tehnyt. Minulla on jopa tietty lusikka mitä käytän muottina aina lusikkaleipiin. Se kun on sopivasti hieman isompi kuin tavallinen teelusikka ja kauniin muotoinen. Täytteenä käytän yleensä vadelmamarmeladia. Omena- ja mansikkamarmeladejakin olen kokeillut, mutta meillä näyttää vadelma maistuvan parhaiten.



Lusikkaleivät

200 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja

Mittaa voi kattilaan ja kuumenna kunnes se sulaa ja alkaa vaahdota. Älä ruskista!
Kun vaahto alkaa laskeutua nosta kattila liedeltä ja sekoita voisulaan sokeri. Anna jäähtyä.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeri seokseen. Sekoita hyvin.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Painele taikinasta syvään teelusikkaan lusikan muotoisia keksejä ja nostele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Taikinan saa painella aika tiukkaan, ettei se murru kun irroitat sitä lusikasta.
Paista keksejä 12-15 minuuttia.
Anna keksien jäähtyä kokonaan.

Täytä vadelmamarmeladilla ja laita kaksi puolikasta yhteen.
Kierittele siro sokerissa ja nosta tarjoilukulhoon.



Ei kommentteja: