sunnuntai 13. elokuuta 2017

Raparperi-mansikkapiirakka

Tässä piiraassa maistuu kesä. Mansikan makeus ja raparperin kirpeys. Loistava yhdistelmä. Piiraan pinnalle on punottu raparperi kauniisti koristeeksi. 

Piiras on sanut täytteekseen ihanaa Raparperi-mansikkahilloa sekä mascarbonejuustokermaa.



Raparperi-mansikkapiirakka

Pohja:

100 g pehmeää voita
3/4 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Valmistele irtopohjavuoka valmiiksi, voitele ja korppujauhota.
Mittaa pehmeä voi ja sokeri kulhoon valmiiksi ja vatkaa vaahdoksi.
Lisää vaahtoon muna ja vatkaa hyvin.
Lisää taikinaan vehnäjauhot ja sekoita.
Painele taikina vuokaan pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.
Laita vuoka hetkekesi kylmään.
Paista uunissa noin 15 minuuttia.


Raparperi-manikkahillo

Ohjeen löydät täältä.

Mascarbonejuustokerma

1/2 pkt mascarbone juustoa
2 dl vispikermaa
vaniljasokeria

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää mascarbonejuusto.
Sekoita hyvin ja mausta vaniljalla.


Laita jäähtyneelle pohjalle raparperi-mansikka hilloa.
Hillon päälle levitä mascarbonejuustokerma ja tasoita pinta.
Laita piiras jääkaappiin odottamaan koristepintaa.


Koristepinta

Raparperia ohuina siivuina
2 osaa vettä
1 osaa sokeria
(punaista elintarvikeväriä)

Pese raparperit ja poista ohut kuori.
Viipaloi ohueksi. Tässä käytin itse apuna perunankuorimaveistä, jolla sain sopivan ohuita ja tasapaksuja siivuja. Älä tee liian ohuita, niiden käsittely on hankalaa.
Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kiehauta. Värjää halutessasi jos haluat raparperiin punertavampaa sävyä.
Levitä pöydälle leivinpaperi, jolle voit nostella keitetyt raparperit jäähtymään.

Aloita raparperien "keittäminen".
Sokeriliemen ei tarvitse kiehua, riittää että se on kuumaa.
Ota muutama raparperi kerrallaan ja upota sokeriliemeen noin 30-90 sek, riippuen raparperin paksuudesta. Vain sen verran, että raparperi pehmenee.
Nosta suikaleet leivinpaperille ja suorista reunat, anna jäähtyä.
Jatka seuraaviin jne.
Jos sokeriliemi alkaa jäähtyä liikaa voit välillä kiehauttaa sen uudelleen ja jatkaa taas raparperien keittämistä.

Kun kaikki raparperisi on keitetty voit aloittaa punomaan raparperista piiraan koristepintaa.
Piirrä piiraan malli leivinpaperille, että tiedät minkä kokoisen tarvitset.
Puno sen päälle raparperista kaunis "laatta". Voit leikata raparperia saksilla tai terävällä veitsellä sopivan kokoiseksi.
Kumoa punottu laatta piiraan päälle ja poista leivinpaperi.
Sivele lopuksi vielä raparperien pinta sokeriliemellä.


Ei kommentteja: